India a intrat în prim planul alianţei QUAD şi s-a alăturat exerciţiilor din Marea Chinei de Sud, marcând în premieră contestarea ambiţiilor chineze în regiunea Indo-Pacific – şi consacrând noul complex de securitate inter-regional. Exerciţiile Malabar 2021 şi cele bilaterale cu statele din regiune se adaugă prezenţei europene în regiune, inclusiv a Germaniei, care se alătură Franţei şi Marii Britanii pentru a apăra libera circulaţie în Marea Chinei de Est şi semnalând concretizarea proiectului de coagulare a democraţiilor în coaliţia de îndiguire a Chinei.

Ministerul Apărării Indian a insistat că: „Desfăşurarea de vase ale forţelor navale indiene subliniază proiecţia operaţională, prezenţa paşnică şi solidaritatea cu statele prietene pentru asigurarea ordinii în domeniul maritim şi pentru întărirea legăturilor existente între India şi statele din regiunea Indo-Pacific”.
Schimbare majoră în lume: Redeşteptarea Indiei şi intrarea în reechilibrarea de forţe a Chinei
India are relaţii confruntaţionale cu China în Munţii Himalaya, în zona Tibetului şi pe tema alegerii viitorului Dalai Lama. Aici au loc ciocniri ale trupelor de munte, de mare înălţime care nu au la bază schimburi de focuri ci bătăi fizice soldate cu victime umane – cel puţin 20 de indieni şi 5 chinezi în ultimul episod din acest an – şi cu modificări teritoriale. Pe un asemenea fond, izolarea Indiei la sud de Munţii Himalaya pare deja o utopie, iar India a găsit cu cale să-şi dezvolte strategiile şi în domeniul protejării intereselor sale mai largi, inclusiv prin ieşirea din izolaţionismul tradiţional.

Citeste mai mult: adev.ro/qxatd1

Lasă un răspuns