Autoritățile indiene au anunțat că începând de duminică, 16 iunie, majorează tarifele vamale pentru 28 de categorii de produse importate din Statele Unite, ca reacție la decizia Washingtonului de a retrage o serie de privilegii acordate Indiei, informează Mediafax, care citează Reuters.

Decizia Guvernului de la New Delhi vine după ce, pe 5 iunie, președintele american, Donald Trump, a eliminat privilegiile comerciale pe care India le avea în cadrul Sistemului Generalizat de Preferințe (GSP). India era cel mai mare beneficiar al acestui sistem, care permitea exporturi în regim duty-free de 5,6 miliarde de dolari. Autoritățile indiene au catalogat la acel moment decizia lui Trump ca fiind „nefericită” și au avertizat că vor lua măsuri pentru a-și proteja interesele.

Anul trecut India a decis să crească tarifele vamale cu 120% pentru importurile de produse americane ca urmare a deciziei Statelor Unite de a nu excepta țara asiatică de la majorarea tarifelor pentru importurile de oțel și aluminiu, însă autoritățile de la New Delhi au amânat creșterea tarifelor după ce ambele părți au fost de acord să înceapă o serie de negocieri. Comerțul dintre Statele Unite și India s-a ridicat în 2018 la 142,1 miliarde de dolari.

Un comunicat oficial al Guvernului indian a anunțat că majorarea tarifelor pentru cele 28 de tipuri de produse este valabilă doar pentru acele bunuri care provin din Statele Unite, iar tarifele pentru aceleași categorii de produse importate din restul țărilor lumii nu se modifică…

mai mult la reporterglobal.ro

 

Lasă un răspuns