Cristi Pitulice : Razboiul din Ucraina. Minutul si scorul ( ziua 80)

0
318

Minutul si scorul
14.05.2022 / 18:15 ( ziua 80)
🪖Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk a anunțat negocieri cu rușii pentru a evacua măcar 60 de persoane din Azovstal, printre aceștia fiind și câțiva medici grav răniți. În acest moment în subterane s-ar mai afla în jur de 1000 de soldați, dar câteva sute dintre aceștia sunt răniți sau infirmi deja ( în jur de 600, se pare).
🪖Ucrainenii au băgat în luptă obuzierele trimise de americani, obuzierele au început să bage în brazdă ruși. Rușii nu sunt fericiti cu asta.
🪖La celebrul pod de pontoane distrus de ucraineni pe râul Seversky Donetk, oamenii care au avut mult timp la dispozitie au numărat 73 de tancuri si alte blindate rusești distruse. Noile informații indică numărul soldaților ruși morți aici la aproape 500. Ministerul Apărării al Federației Ruse au difuzat un material prin care spune că pontonul și toate tancurile distruse aparțin de fapt ucrainenilor care încercau să se retragă din zonă și au fost distruse de artileriștii ruși. Ca să vezi.
🪖Șeful serviciului de informații al ministerului apărării al Ucrainei a declarat că în vară Ucraina va prelua inițiativa, iar către sfârșitul anului războiul se va încheia. Totodată a spus că la Kermlin a început un proces de eliminare a lui Vladimir Putin care oricum e bolnav destul de răuț de cancer.
🪖Astăzi s-au înregistrat lupte intense între Izium și Slaviansk, dar rușii au fost ținuți pe loc. În schimb au făcut progrese la vest de orașul Popasna, cucerit la începutul săptămânii trecute.
🪖În orașul Avdiivka și în împrejurimi rușii au bombardat serios. O persoană a murit și 12 au fost rănite.
🪖Armata ucraineană a lansat o contraofensivă în zona orașului Izium. Dacă această contraofensivă reușește, șansele Rusiei de a cucerii regiunile Donețk și Luhansk se reduc semnificativ.
Până în acest moment 1015 așezări au fost recucerite de ucraineni. Autoritățile au început deja să repare infrastructura esențială.
🪖Ucrainenii au descoperit zilele trecute un soi de tren frigorific în care erau mai multe cadavre ale unor soldați ruși. Se pare că rușii aveau trenul acesta pentru a recupera si trimite în țară cadavrele soldaților în condiții cât de cât decente, însă din motive care scapă l-au abandonat pur și simplu. Ucrainenii le-au cerut rușilor să ia cadavrele din tren, dar rușii spun că nu sunt ale lor.
🪖De asemenea ucrainenii le-au spus rușilor că sunt gata să le trimită cadavrele soldaților ruși morți lângă Kiev si Cernihov, în conformitate cu cerințele dreptului internațional. Nu știm ce au zis rușii
🪖În regiunea Zaporojia rușii au început să îți consolideze sistemele defensive în ideea de a stabiliza linia frontului si de a trece sub control rusesc definitiv teritoriile cucerite.
🪖Doamna prima doamnă a Ucrainei a vorbit cu omoloagele dânsei din Polonia, Lituania și Franța pe tema refugiaților ucrainenii. În acest moment, în Polonia, sunt 2.5 milioane de refugiați ucraineni, 50 de mii în Lituania și 70 de mii în Franța. Au făcut schimb de rețete de prăjituri de casă și doamna Olena le-a învățat cum să împletească părul colac a la Iulia Timoshenko.
🪖Războiul cu Rusia a scos din buzunarul Ucrainei, până acum 8.3 miliarde de dolari, ca urmare Kievul are nevoie de 5 miliarde de dolari pe lună pentru a finanța deficitul bugetar. Avem noi un mega specialist finanțist care împrumută țară cu dobânzi de 8%, îl închiriem cu ora, să nu îi ruineze chiar definitiv.
🪖Până în acest moment rușii au bombardat si avariat 1748 de școli, grădinițe și alte facilități educaționale. 144 sunt complet distruse.
🪖În Bododianka pompierii au salvat un iepure domestic rătăcit. Poftim știre.
🪖Procurorul șef al Ucraineni a spus că până în acest moment suna anchetate 1100 de cazuri de crime de război și 40 de suspecți ar fi fost deja dibuiți.
🪖Putin a avut ”o discuție sinceră” cu președinele Finalndei, dl. Niinistö. Vladimir i-ar fi spus că ”abandonarea politicii tradiționale a Finlandei este o greșeală” și că nu există niciun risc de securitate la adresa Finlandei. Aici ar avea dreptate, că finlandezii i-ar urca pe ruși pe garduri din prima.
🪖Tot pe fondul intenției Finlandei de a adera la NATO, azi noapte Rusia a scos Finlanda din priză. 10% din energia electrică a tării era importată din Rusia. Finalndezii au zis că nu e panică, nu au aruncat chiar toate mașinile pe benzină și, oricum, mai iau ceva curent de la Suedia.
🪖În Rusia Coca-Cola a fost înlocuită cu o zeamă autohtonă similară: Komi-Cola.
🪖Bulgaria cere acceptul Comisiei europene pentru a scoate accizele de la electricitate și gaze. Bine, băieții ăia care conduc acum Bulgaria sunt școliți la Harvard, nu la Spiru.
La noi.
🇷🇴Mă rog, tot la ei: România și-a deschis ambasada de la Kiev. Ocazie cu care nea Aurescu le-a mai trimis ucrainenilor o tură de declarații de încurajare fără de care Ucraina ar fi praf.
🇷🇴 Într-o comună din Iași oamenii s-au dus peste stația de lansare a rachetelor anti-grindină ca să nu cumva să lanseze draciile alea că nu o să mai plouă. Nu au fost lansate. Grindina a făcut praf culturile agricole din comună. Acum poa să plouă cât dorește domnul sătean.
🇷🇴 Mai mulți specialiști în arhivistică spun că SRI și „Doi și-un sfert” au distrus o mulțime de documente importante despre perioada comunistă și Revolutia din 1989 cu mult înainte ca acestea să împlinească termenul pentru distrugere. Pai, na, nu ne acoperim și noi urmele? să guvernăm liniștiti, nu de alta.
Pe mâine🪖
Va las o poză intitulată ”Oamenii din Azovstal”.

Cristi Pitulice

Lasă un răspuns